su jabuke za dijabetes?
Uključujemo proizvode za koje smatramo korisnim za naše čitatelje. Ako kupujete putem veza na ovoj stranici, možemo zaraditi malu komisiju. Evo našeg procesa.
Jabuke su hranjiva grickalica, ali su šećeri i ugljikohidrat u jabuci dobrim ili lošim za šećer u krvi i nivou inzulina ako osoba ima dijabetes?
Prema američkom udruženju dijabetesa (Ada), iako sadrže šećere i ugljikohidrate, jedući jabuke i drugo voće nije problem za osobu ili dijabetes tipa 1.
Jabuke sadrže drugačiju vrstu šećera do hrane dodatnim šećerom, a sadrže i vlakna i hranjive tvari. Osoba sa dijabetesom trebala bi biti svjesna načina na koji jabuke utječu kako bi se ovo voće uključilo u dijabetes-zdravu prehranu.
U ovom članku gledamo kako konzumiraju jabuke i drugo voće mogu utjecati na ljude sa dijabetesom.
Pregled: su jabuke dobro za osobe sa dijabetesom?
Ljudi s dijabetesom moraju gledati svoj unos ugljikohidrata kako bi bili sigurni da im razina šećera u krvi ostane stabilna tokom dana. Ima smisla, da nadgledaju hranu koja sadrži ugljikohidrate i šećere.
Prema američkom Ministarstvu poljoprivrede (USDA), nalazi se oko 25 grama (g) ugljikohidrata ukupno u srednje veličinom, a oko 19 g to je šećer.
Većina šećera u jabuci je u obliku prirodne fruktoze, međutim, i to može imati drugačiji učinak na tijelo od drugih šećera. Fruktoza se razlikuje od rafiniranih i prerađenih šećera koji se javljaju u pakiranim namirnicama kao što su čokolade i keksi.
Pregled objavljen američkom časopisu kliničke prehrane u 2017. godinu pronašao je da zamjena glukoze ili saharoze fruktozom dovelo do manje šećera i inzulina u krvi nakon obroka.
Izvještaj o srednjoj jabuci sadrži oko 4 g prehrani vlakana, a ova vlakna može pomoći usporiti apsorpciju šećera u tijelu, što bi moglo pomoći u sprečavanju šiljaka u šećeru i inzulinu.
Pored toga, uparivanje voća sa zdravim masti ili proteinima također može spustiti šik u šećeru u krvi i ostaviti osobu duže.
jabuke i glikomični indeks
Glikemijski indeks (GI) uspoređuje hranu prema vjerojatnosti koje uzrokuju širenje šećera u krvi. Prehrambena ocjena između 0-100, sa vodom koja ima najnižu i glukozu najviši rezultat.
Tijelo brzo apsorbira ugljikohidrate i šećere iz hrane sa visokim GI rezultatom, poput bombona. Uhranjene ugljikohidrate sa niskim GI rezultatom unesite krvotok sporije, i tako da postoji niži rizik od šiljka šećera u krvi.
Kukuruzne pahuljice, na primjer, postići oko 81 na GI-u, ovisno o marki i vrsti. Ovo je visok rezultat. Rezultat jabuka oko 36. Ovo je nizak rezultat.
u potpunosti, jabuke mogu imati relativno mali utjecaj na inzulin i nivo šećera u krvi u tijelu. To ih čini pogodnim plodom za osobe s dijabetesom, umjereno.
jabuke i brojanje ugljikohidrata
U prošlosti su neki ljekari savjetovali ljude da broju svoje ugljikohidrije kao način upravljanja nivoom šećera u krvi. Međutim, trenutne smjernice za upravljanje dijabetesom usredotočene su na individualne potrebe i više ne preporučuju bilo koji specifični unos ugljikohidrata.
Još je bitno za nekoga da nadgleda bilo kakve promjene koje imaju nakon jela jabuke, pa znaju šta da očekuju u svom tijelu kada to učine. Osoba sa dijabetesom treba redovno testirati nivo šećera u krvi.
Doktor će savjetovati koliko često i koji cilja da bi osoba trebala ciljati, jer će ovisiti o pojedincu.
Monitori glukoze u krvi dostupni su za kupovinu na mreži.
Prednosti i ishrana
Mnogi vole jabuke za njihovu jednostavnost, ali su takođe vrlo hranljivi.
Jedna srednja jabuka, težina oko 182 g, sadrži oko:
- Voda: 155,72 g
- Energija: 95 kalorija
- Protein: 0,47 g
- masti: 0,31 g
- ugljikohidrat: 25.13 g, uključujući 18,91 g šećera
- Vlakna: 4,4 g
- Kalcijum: 11.00 miligrama (mg)
- željezo: 0,22 mg
- Magnezijum: 9,00 mg
- fosfor: 20 mg
- kalijum 195 mg
- Natrij: 2 mg
- cink: 0,07 mg
- vitamin C: 8,4 mg
- vitamini a, e i k
- razni B vitamini, uključujući 5 mikrograma (MCG) folata.
Dijetalne smjernice za Amerikance 2015-2020 preporučuju da odrasli konzumiraju 22.4-30.8 g vlakana dnevno, ovisno o dobi i seksu. Osoba se može osjećati puna nakon što je jela jabuku zbog kombinacije vlakana, vode i hranjivih sastojaka.
Vitamini A i C su antioksidanti. To mogu pomoći u smanjenju upale.
Specifični flavonoidi, kao što su Quercetin, prisutni su u jabukama. Oni mogu pomoći u poboljšanju nivoa glukoze u krvi. Pregled iz 2011. utvrdio je vezu između jabuka za jelo i niži rizik od dijabetesa.
Svi ovi faktori čine jabuke dobri izbor kao brza grickalica između obroka.
Jelo raznoliko područje bogato povrćem i voćem, uključujući jabuke, dobro je za svakoga, ali možda još važnije za osobu s dijabetesom ili predisijom, kada postoji visoki rizik za poremećaj.
Saznajte više ovdje o pogodnim namirnicama za ljude s predizacija.
Dijabetes i drugi plodovi
Dijeta bogata povrćem i voćem je korisna za sve, a određeno plodovi pružaju više pogodnosti od drugih, posebno za osobu sa hroničnim zdravstvenim stanjem.
jelo plodove u cjelini, sirov obrazac pruža najviše pogodnosti, jer plodovi za obradu mogu smanjiti vlakna, antioksidant i drugi hranjive sadržaje.
bobice i trešnje
bobice imaju niže nivoe šećera od nekih drugih plodova. Oni su prirodno visoki u antioksidansima, flavonoidima i hranjivim sastojcima koji pomažu u povećanju imunološkog sistema tijela i cjelokupnog zdravlja.
poput jabuka, trešnje sadrže kvercetin, što može biti korisno za osobu sa dijabetesom.
Bogorodi bobice mogu napraviti za zdrave izbore, uključujući:
- jagode, malina i kupine
- tart trešnje
LI> Canberries
Moguće je kupiti bobice svježe ili smrznute. Sušena verzije mogu biti manje punjenja, ali su i zdrava opcija. Međutim, bilo ko s dijabetesom treba provjeriti naljepnice za dodani šećer, jer to nije uvijek očigledno.
Ostalo plodovi
Osoba sa dijabetesom može pojesti bilo koje voće umjereno, sve dok nemaju alergiju.
Ada preporučuje sljedeće plodove za osobe s dijabetesom, na osnovu njihovog GI rezultata:
- avokado
- kivi
- Ananas
- Kantaloupe, lubenica i medeni dinje
- Citrus voće, poput grejpa, narandže i mandarina
Većina plodova ima nizak GI rezultat, prema Adi, ali slijedeći rezultat:
- Ananas
- Neki sušeni voće, na primjer, grožđice, datumi i zaslađene brusnice
Osoba treba pratiti kako različite plodove utječu na njihove simptome i šećer u krvi, kao i svaka osoba Osjetljivost mogu biti različita.
Neki mogu pronaći da trebaju ograničiti ili izbjegavati voće koji imaju viši sadržaj šećera, ovisno o tome kako utječu na šećer u krvi osobe.
Ako izbjegavate voćne sokove?
Osoba s dijabetesom trebala bi biti u mogućnosti konzumirati voćne sokove koji sadrže 100 posto pravog voća.
Međutim, ovisno o tome kako njihova razina glukoze u krvi reagiraju, pojedinac će možda morati ograničiti unos, jer voćni sokovi mogu sadržavati veću koncentraciju šećera i manje vlakana od svježoj plodovi.
Ovo može uzrokovati veći šik u šećeru u krvi.
Četiri unce voćnog soka sadrži oko 15 g ugljikohidrata. Budući da je pažljiv od ukupnog unosa ugljikohidrata tokom obroka važno je za upravljanje dijabetesom. Osoba treba sadržavati voćni sok u njihovom praćenju ugljikohidrata.
voćni sokovi s dodanim šećerima nisu prikladni. Neki voćni sokovi mogu započeti kao voće, ali proces okretanja u sok može ukloniti mnogo vlakana i hranjivih sastojaka. Ono što je ostalo nakon obrade često je veća u šećeru i kalorijama od samog voća.
ostali “voćni sokovi” sadrže malo za pravo voće. Čitanje sastojaka i fokusiranje na 100 posto pravih sokova ključno je osigurati veći unos hranjivih sastojaka.
Kliknite ovdje da biste dobili neke ideje o ukusnom i zadovoljavanju voćnih i ostalih pića koje su pogodne za ljude s dijabetesom.
Outlook
Jabuke su visoko hranljivi izbor hrane i može biti zadovoljavajuća i zdrava grickalica. Oni bi trebali imati minimalan utjecaj na razinu šećera u krvi i inzulinu, čineći ih dobrim opcijom za osobe sa dijabetesom.
Redovno nadgledanje nivoa šećera u krvi i inzulina nakon jela jabuka mogu pomoći pustiti osobu da će jabuke uticati na njih. Ljudi uvijek trebaju jesti razne svježe, zdrave hrane.
svježe jabuke i drugi Apple proizvodi dostupni su za kupovinu na mreži. Ljudi se trebaju odlučiti za svježe jabuke, a ne proizvode izvedenih jabuka, jer sadrže više hranjivih sastojaka i vlakana i ne dodaju šećer.
- tip 1
- tip 2
- Prehrana / dijeta
medicinska vijest danas ima stroge smjernice za izvor i crta samo od Pregledne studije, akademske istraživačke institucije i medicinske časopise i udruženja. Izbjegavamo korištenje tercijarnih referenci. Povezujemo primarne izvore – uključujući studije, naučne reference i statistiku – purodone prevara unutar svakog članka i nalaze ih u odjeljku resursa na dnu naših članaka. Možete saznati više o tome kako osigurati da je naš sadržaj tačan i trenutan čitajući naš uredničku politiku.